Arduino Uno Protoshield v. 5

Het Protoshield v. 5 voor de Arduino Uno is een handig bordje wat je op je Arduino prikt, zodat je alle poorten makkelijk kan bereiken vanaf een klein, op het Protoshield gelegen breadboard.
Hierdoor kun je snel kleine circuits bouwen, en deze op een ruimtebesparende manier direct op je Uno zetten.
Het Protoshield verhoogt alle poorten van de Arduino Uno, zodat je allemaal kunt blijven gebruiken. Ook worden er een aantal 5volt- en ground-aansluitingen toegevoegd, zodat je de componenten op het shield makkelijk van stroom kan voorzien.
Als laatste is het Protoshield voorzien van twee LED-lampjes en een knop, die je in de circuits kunt gebruiken.
Hieronder zullen we al deze componenten stuk voor stuk kort bespreken.

Het breadboard

Het kleine breadboard in het midden van het Protoshield heeft niet, zoals bij de grotere versies, een power- en ground-rail langs de zijkant lopen. Gelukkig zitten er rond het shield genoeg van deze aansluitingen, dus deze zul je niet snel tekort komen.
De aansluitingen op het breadboard zijn over de korte kant met elkaar verbonden, met een onderbreking in het midden. Dit werkt dus wel hetzelfde als bij de grotere breadboards.
Het aansluiten van een simpel circuit, zoals een LED-lampje op een weerstand, ziet er dan uit zoals op de foto hiernaast.

De LED-lampjes

De twee LED-lampjes op het Protoshield zitten, via de weerstand naast de lampjes, verbonden aan de ground van het shield. Ze kunnen, zoals je gewend bent te doen, met een jumper wire worden verbonden aan een van de uitgangen van de Arduino. Als je bijvoorbeeld de blink-sketch wilt draaien, moet een een draadje trekken tussen poort 13 van het Protoshield en het soldeergat  naast het LEDje.
Door de weerstand die al zit aangesloten op het lampje, is het voldoende om een enkel draadje van poort naar poort te leggen, de LED zal dan niet doorbranden.

De knoppen

Een van de twee knoppen op het Protoshield is een resetknop, de andere is door je zelf in het circuit te gebruiken.
De resetknop is in het shield verbonden met de resetpin van de Arduino, en kan meteen gebruikt worden als resetknop. Het is niet mogelijk deze knop voor een ander doel te gebruiken.
De tweede knop zit tussen de poorten en de tweede LED. Deze is aan de ene kant verbonden met de ground van het shield, en komt aan de andere kant uit bij het gaatje naast LED2, aangegeven met een +.
Om deze knop te gebruiken kun je bijvoorbeeld de blionk-sketch op de Uno zetten, vanaf pin 13 een LED en een weerstand met elkaar verbinden en de ground-kant van de LED verbinden met de ingang van de knop. De LED kan dan alleen branden als het circuit gesloten is, ofwel als de knop wordt ingedrukt.

Onder het breadboard

De printplaat onder het breadboard spreekt, voor het grootste deel, voor zich. Een aantal ground- en 5volt-lijnen in het midden en aan de rand, een groot aantal losse gaten voor het vastsolderen van componenten, en twee rijen van tien keer drie aan elkaar verbonden gaten.
Interessanter zijn een aantal andere dingen. Linksboven (uitgaande van de foto) zitten de ICSP-headers (In-Circuit Serial Programming of In-System Programming), bedoeld om de ATMEGA-chip te programnmeren of voor het SPI-communicatieprotocol.
Hieronder zit een 14-polige SOIC-aansluiting, die uitgebroken wordt naar de soldeeringangen ernaast. Hier kun je kleine SMD-componenten vastsolderen, en die vervolgens vanaf je Arduino aanspreken.
De precieze verbinding tussen de SOIC-pinnen en de soldeerpunten kun je het beste met een multimeter nagaan, ik neem aan dat, als je SMD-onderdelen wilt gaan solderen, je deze vast zult hebben.

Aan de rechterkant, op de foto net buiten beeld, zitten twee aansluitingen voor 0.1uF condensatoren. Deze zijn bedoeld om kleine schommelingen in de 5volt-aanvoer op te heffen. Je kunt deze erop solderen als je circuit erg nauw luistert of rare resultaten geeft, maar voor de meeste toepassingen is dit niet nodig.

Conclusie

Het Protoshield is een handige aanvulling op de Arduino Uno, voor zowel de simpele circuits als voor het betere soldeerwerk.
Met zijn ICSP- en SOIC/SMD-aansluitingen kan het shield in sommige situaties zelfs een vrij onmisbaar ding zijn.
Mochten er na deze uitleg nog dingen onduidelijk zijn, heb je spelfouten gevonden, staan er dingen in die gewoon niet kloppen of heb je er enorm veel van geleerd, laat het horen!
© 2014 - 2021 NextInOrder.nl